Sidste år til fastelavn var jeg en tur i køkkenet og fremtryllede de lækreste harmoniske fastelavnsboller, så lette og luftige at man skulle tro, der havde været magi indblandet!
I anledning af fastelavn, er bollerne på billederne klædt ud i glimmer og glamour.
Jeg tog udgangspunkt i den klassiske opskrift på vandbakkelser, erstattede hvedemel med mandelmel og loppefrøskaller. Utrolig nemt og resultatet taler for sig selv.
Denne opskrift har siden da inspireret mig til at udvikle opskrifterne på prisvindende pitabrød, pizzasnegle, mini-pizzaer, kanelsnegle og Københavnerbirkes – og har flere ideer på vej.
Sammen med grundopskriften på bollerne, får du mine tre bud på forskellige variationer af fyld:
- Remonce og chokoladeglasur
- Jordbærskum
- Mango-banan creme
FASTELAVNSBOLLER
Giver 9 stk.
Du skal bruge:
- 100 g mandler
- 80 g økologisk smør eller kokosolie
- 2 dl vand
- 3 økologiske æg str. M/L
- 3 spsk loppefrøskaller
Gør sådan her:
Blend mandler til mel og bland melet med loppefrøskaller. Bring smør og vand i kog i en gryde. Tilsæt melet og rør med en grydeske. Tag gryden af varmen og rør dejen godt sammen. Lad dejen afkøle og tykne i ca. 15. min. Tilsæt herefter 1 æg af gangen og rør hvert æg godt ind i dejen.
Dejen kommes i papirmuffinforme og bages ca. 15-20 min. ved 175 grader varmluft. Lad bollerne afkøle helt på en bagerist, før du forsigtigt tager dem ud af formene. Brug evt. en kniv til at hjælpe med at løsne bunden fra formen.
TIP: Du kan også bage bollerne i faste muffinforme, så får du højere boller og bagetiden skal forlænges med ca. 5 min.
FASTELAVNSBOLLER MED REMONCE OG CHOKOLADEGLASUR
Du skal bruge:
- 9 stk fastelavnsboller
Remonce
- 100 g smuttede mandler
- 8 iranske dadler uden sten
- 100 g økologisk blødt smør
Chokoladeglasur
- 25 g 100% chokolade fx fra Kjærstrup Chokolade
- 40 g økologisk smør
- 15 g dadelpuré
- ½ tsk vaniljepulver
Gør sådan her:
Remonce: Blend mandler til mel og tilsæt dadler. Blend til ensartet marcipanmasse. Ælt marcipanen med det bløde smør.
Chokoladeglasur: Chokolade og smør smeltes i vandbad. Røres godt sammen med dadelpuré og vaniljepulver. Stivner glasuren meget når du kommer dadelpuré i, så giv den lige et par minutter mere over vandbad, alternativt en hurtig tur i blenderen.
Skær eller klip et lille hul på ca. 1 cm. i bollen og sprøjt remonce ind med en kagesprøjte. Alternativt kan du skære halvt igennem bollen og smøre remoncen på med en kniv. Bollerne bages i ca. 10 min. ved 150 grader varmluft.
Når bollerne er helt afkølede kommes chokoladeglasuren på toppen.
FASTELAVNSBOLLER MED JORDBÆRSKUM
Du skal bruge:
- 9 stk fastelavnsboller
Jordbærskum
- 2 dl cashew- eller macadamianødder, udblødt i vand i min. 2 timer
- 1 dl vand
- 2 spsk kokosolie
- 1 tsk vaniljepulver eller korn fra 1 vaniljestang
- 4 iranske dadler uden sten
- 2 tsk loppefrøskaller
- 1 dåse kokosmælk, må IKKE indeholde emulgator. Det er vigtigt den har en tyk og en flydende del
- 200 g optøede jordbær
Gør sådan her:
Stil kokosmælk i køleskabet.
Nødder, vand, kokosolie, vanilje, dadler og loppefrøskaller blendes til en ensartet creme og stilles til afkøling i køleskabet i ca. 30 min.
Pisk nøddecremen op med en elpisker og tilsæt de hele optøede jordbær. Pisk jordbærerne godt ind i cremen. Pisk det tykke kokosmælk op til skum med elpisker og vend det sammen med jordbærmassen.
Skær bollerne igennem og kom jordbærskummet i. Pynt med lidt skum på toppen.
FASTELAVNSBOLLER MED MANGO-BANAN CREME
Du skal bruge:
- 9 stk. fastelavnsboller
Mango-banan creme
- ½ moden mango
- 1 lille moden banan
- Saft og skal fra 1 økologisk citron
- ½ dåse kokosmælk
- 40 g iranske dadler uden sten
- 50 g kokosolie
Gør sådan her:
Blend alle ingredienser – undtagen citronskallen – sammen til en lækker blød creme. Cremen kommes i en skål og citronskal røres i. Stilles i køleskabet til cremen er let stivnet.
Skær et lille hul på ca. 1 cm. i bollen og sprøjt cremen ind med en kagesprøjte. Alternativt kan du skære halvt igennem bollen og smøre cremen på med en kniv.
Boller op, biller ned, boller i min mave. Fantastisk – dem må jeg prøve. Tusind tak for inspirationen…
De ser SÅ lækre ud!! Dem vil jeg bage i næste uge og have med på skiferie 🙂 Varmluftfunktionen i min ovn virker desværre ikke mere, tror du det kan gå an med alm. ovn-funktion? eller bør jeg justere noget i forhold til dette?
Kære Gitte
Tak 🙂
Du kan godt bage ved alm ovn, men temperaturen skal være lavere. Vil tro omkring 150 grader.
God fornøjelse og skitur.
Kærligst
Jeanette
Du skriver at opskriften er uden mælk, men kan se du benytter smør i opskriften.
Er det en bestemt mælkefri smør du benytter dig af?
Nej, jeg bruger klarer øko smør. Du kan erstatte med kokosolie.
Tak for en fantastisk opskrift!
Hvor er de bare gode!
Hej,
De ser lækre ud 🙂 Men er på besøg hos min mor og hun har desværre ikke noget husk, er det altafgørende for at opskriften lykkedes eller kan det erstattes af noget andet?
Ja du skal bruge loppefrøskaller. Måske vil noget kokosfibermel eller fedtreduceret mandelmel kunne bruges, men mængden er svær at gætte på.
Kærligst
Jeanette
Hejsa. De ser spændende ud. Hvilken slags blender bruger du til mandlerne? Bliver “melet” fint nok med en stavblender? 🙂
Kære Helle
Jeg bruger enten min Blendtec blender eller min stavblender med beholder til – det fungerer fint og melet bliver også fint nok.
Kærligst
Jeanette
Skal mandlerne være med eller uden skal? 🙂
Hej Marie
Jeg bruger med skal, men du kan også bruge uden.
Kærligst
Jeanette
Tak for svaret. Så skal de da prøves!
De ser lækkere ud! Kan man lave bollerne dagen inden de skal bruges, også vente med fyldet til de skal serveres…?
Mvh
Mai-Britt
Kære Mai-Britt
Ja det kan du godt.
Kærligst
Jeanette
Tusind tak for svar. Så skal de laves til min datters fødselsdag:-)
Go aften
Mvh
Mai-Britt
Hej
Jeg glæder mig til at prøve dem i dag. Dem med remonce:skal bollerne først bages færdige i 15-20 min og derefter bages 10 min ekstra med remoncen i?