I starten var det min plan at kalde denne tærte for Appelsintærte, men den smager bare så meget af sol og sommer, at den i stedet fik navnet Sommertærte. Dejen til tærtebunden er super let at arbejde med og jeg ser så mange nye opskrifter udspringe fra denne dej.
Min Sommertærte er uden sukker, kunstige sødemidler, gluten og korn. Du vælger selv om du vil lave den med smør eller kokosolie.
Jeg er virkelig stolt af denne opskrift. Glæder mig til at høre hvad I synes.
Du skal bruge:
Tærtebund
- 100 g fedtreduceret mandelmel
- 100 g mandelmel
- 125 g øko smør eller kokosolie
- 2 tsk vaniljepulver – svarende til 4 g
- 2 øko æg str S/M svarende til 80 g udslåede æg
- 50 g iranske dadler uden sten
Appelsincreme
- 200 ml kokosmælk – svarer oftest til ½ dåse
- 40 g iranske dadler uden sten
- 60 g kokosolie
- 1 øko appelsin+skal
- 1 spsk friskpresset citronsaft
- 1 tsk vaniljepulver
Topping
- Appelsin
- Jordbær
- Blåbær
- Frisk mynte
Gør sådan her:
Du starter med at lave dejen til tærtebunden. Mel og vaniljepulver blandes i en skål. Æg og dadler blendes sammen. Smørret smuldres i melet og æggeblandingen tilsættes. Ælt dejen godt sammen – enten med hænderne eller med en køkkenmaskine – til smørret er æltet ind i dejen og du har en fin glat dej, måske kan den være lidt fedtet. Stil dejen i køleskabet en time.
Smør en tærteform på 23 cm. med kokosolie. Rul dejen ud på et stykke bagepapir så den bliver en et par cm større end tærteformen. Læg dejen over formen og tryk den ned i bunden og op langs siderne. Du kan evt. bruge bagepapiret til at løfte dejen over formen med. Kør kagerullen hen over tærteformen, så får du en pænt kant på tærten. Jeg oplever at dejen er smidig og let at arbejde med.
Bages midt i ovnen ved 160 grader i 30 min. Tages ud og afkøles. Tærtebunden kan herefter let tages ud af formen, hvis du ønsker det.
Til appelsincremen skal du vælge en kokosmælk, der har en tyk og en flydende del. Ellers indeholder den fx emulgator og det vil gøre at cremen får svære ved at stivne. Hvis du bruger en økologisk appelsin, skærer du den yderste orange skal af med en skarp kniv og komme i med de øvrige ingredienser. Hvis appelsinen ikke er øko, kan skallen smage meget bittert og så undlader du skallen.
Alle ingredienser til appelsincremen kommes i en blender og blendes i mindst 1 minut. Er massen lidt grumset, skal den blendes mere. Kommes i en skål og stilles i køleskabet i mindst 3 timer eller til den er fået en dejlig cremet konsistens.
Lige inden servering, røres appelsincremen blød og cremet og fyldes i tærtebunden. Pynt fx med appelsin og jordbær skårret i pæne stykker, blåbær og frisk mynte.
I al beskedenhed så smager den fantastisk og du behøver ikke fortælle dine gæster, at det er en sund version – det gætter de aldrig.
Du er et geni!
Ser jo utrolig smukt ud!! Sikke en flot “farvepalette”, som så absolut emmer af sol og sommer. Den vil jeg glæde mig til, at lave.
Dog har jeg et lille spørgsmål – 1000 kroners spørgsmålet, som vi stiller hyppigt i disse “mandelmels” opskrifter. – Kan man evt. bruge sesammel i stedet for +/-lobbefrøskaller eller kokosfiber….? Min mor har mandel/hasselnødde allergi – og jeg vil så gerne kunne servere denne skønhed for hende også 🙂
Tusind tak for god inspiration. Jeg kan glæde dig med, at fortælle, at jeg brugte din chokoladekage opskrift, til min bryllupskage i december. Den var vidunderlig og var som en “normal” bryllupskage – så og smagte fantastisk 🙂
Kære Anne-Sofie
Ja, du vil godt kunne erstatte med den fedtreducerede sesammel eller kokosfiber – smagen bliver selvfølgeligt lidt anderledes. Dog er jeg ikke helt sikker på forholdet. Jeg synes at kokosfiber suger mere end fedtreduceret sesammel. Men prøv med fx 125 g og se hvordan dejen bliver. Tilsæt evt mere, dejen må gerne virke fedtet, da melet suger en del når den står på køl.
Lyder som en fantastisk bryllupskage. Hvis du har et billede du har lyst til at dele, vil jeg meget gerne dele det til inspiration. Så kan du sende det til mig på kontakt@madiharmoni.dk.
Kærligst
Jeanette
Fungerer den også uden dadler? Jeg tænker på spinattærte
Kære Maya
Ja, det vil det gøre. Jeg vil dog bruge en anden mel end mandel. Der kommer et bud på en madtærte på bloggen snart.
Kærligst
Jeanette
Kære Jeanette. Jeg har forsøgt mig med din Sommertærte og bunden blev helt perfekt. Dog er jeg lidt ked af cremen. Den blev tynd og satte sig ikke, så jeg har lige nogle afklaringsspørgsmål der. Hvilken kokosmælk bruger du og er det det halve af dåsens indhold du bruger – altså også vandet? Er det en hel appelsin, som i både saft og skal, du mener og så også citron saft? Synes det lyder til at være meget væske kokosolien og cremen skal tykne. Min creme blev helt homogen og tynd efter blendning og blev kun en smule fastere i konsistensen efter 4 timers køl, ikke engang en tur i fryseren hjalp. Håber du kan gennemskue min fejl? Har i hvert fald lært at jeg ikke skal eksperimentere dagen før min fødselsdag!
Kære Nanna
Jeg bruger Cosmovedas kokosmælk og bruger både den tykke og tynde del. Du skal kun bruge en halv dåse. Jeg bruger saften fra 1 appelsin og skallen. Appelsiner kan jo være meget forskellige i størrelsen, dem jeg har brugt har været pænt store.
Det lyder som om du har gjort det rigtigt. Kan det være fordi du måske har brugt en hele dåse kokosmælk? Jeg har ikke haft problemer med at det ikke sætter sig og ved at andre heller ikke har haft problemer.
Håber det lykkedes for dig en anden gang.
Kærligst
Jeanette
Jeg har brugt den økologiske fra Coop og kun 200 ml, så forstår det ikke. Jeg må prøve igen med en anden kokosmælk. Alt andet stemmer jo. :/
Hej
Jeg kunne enormt godt tænke mig at lave denne smukke tærte – dog vil jeg lave den i mini-portions-størrelser i små silikoneforme. Mit spørgsmål er herefter: er tærten fryseegnet?
Kære Julie
Jeg har desværre ikke prøvet at fryse den, men vil tro at det er ok at fryse den.
Kærligst
Jeanette