Frugtlæder eller skulle vi kalde det for tørret frugtmos? Det er ihvertfald det, det er. Min datter kalder dem dog for kruseduller. Uanset hvad så er frugtlæder sundt slik og et super alternativ til slik fyldt med e-numre og sukker.
Super let at lave og du kan bruge de fleste frugter og alle slags bær. Prøv fx kombination af æble/kanel, pære/ingefær eller ananas/mynte. På billedet har jeg lavet en slags med jordbær og en med blåbær.
Du skal bruge:
- 400 g friske/frosne bær eller frugt
- 5 dadler uden sten (hvis du bruger en meget sød frugt, kan dadler undlades)
- 1 dl vand
- Evt krydderi
- Kokosolie
Gør sådan her:
Kom bær/frugter op i en gryde sammen med vand og dadler. Lad det koge op og derefter småsimre i ca. 10 min. Blendes herefter til en ensartet masse. Friske bær behøver ikke koges først, de kan med det samme blendes med vand og dadler.
Kom bagepapir på en bageplade. Smør bagepapiret med et meget tyndt lag kokosolie. Fordel frugt/bær-massen ud på bagepapiret i et tyndt lag med en dejskraber.
Tørres i ovnen ved 75 grader varmluft i 6-8 timer. Kig dog til det undervejs, da tykkelsen på frugtlæderet og den enkelte ovn kan få tørretiden til at variere meget. Frugtlæderet er færdigt når overfladen er tør og fast. Kan du ikke let fjerne det fra bagepapiret, er det ikke færdigt endnu.
Lad frugtlæderet køle helt af og brug en saks til at klippe strimler. Klipper du på den lange side, får du logisk nok de største ruller. Hvis de har svært ved at forblive rullet sammen, så bind en bomuldsnor om dem. Opbevares i en lufttætbeholder i køleskabet.
Overrask ungerne ved at give et par stykker med i madpakken.
1000 tak for denne beskrivelse. Jeg har et tørreapparat, og stødte i en amerikansk kogebog om netop tørring af madvarer på begrebet “fruit leather” og undrede mig over, hvad det var. Nu ved jeg det, det lyder rigtig lækker og må snart afprøves. Tak!
Ser rigtig spændende ud!! Kan man bage flere plader på en gang? 🙂
Ja det kan du skam, bare du bruger varmluft.
Kærligst
Jeanette
Fantastisk ide Jeanette :-))
Jeg tror simpelthen, jeg vil kaste mig ud i projektet i weekenden og se, om ikke en æble/pære variation vil være god. TAK.
Kærlig hilsen Charlotte
Kan man bruge anden olie en kokosolie? … har allergi …
Ja det kan du godt. Der skal kun en lille smule på, for at frugtlæderet er let at få af.
Kærligst
Jeanette
Er lige lidt idéforladt…… Ide til krydderi ved hindbær eller jordbær?
Kære Heidi
Hvis de skal laves til børn, så ville jeg ikke komme krydderi i til hindbær og jordbær. Hvis det er til voksne ville jeg lege lidt med noget lakridspulver eller måske ingefær?
Kærligst
Jeanette
Kan man kun lave dem i varmluftsovn – eller kan alm. ovn bruges?
Lyder lækkert skal helt sikkert prøves, men har kun alm. ovn 🙂
Kære Heidi
Du kan godt lave frugtlæder i alm. ovn. Så vil du bare skulle forlænge tiden.
Kærligst
Jeanette
Det lyder fantastisk lækkert – det må prøves 🙂 hvor længe kan de holde i en lufttæt beholder i køleskabet?
Mvh. Lizette
Kære Lizette
De kan ihvertfald holde en uge. Men hos os er de altid forsvundet inden da 😉
Kærligst
Jeanette
Hej…har prøvet at lave det sammen med min datter, vi brugte Jordbær, men vores knækkede da det kom ud af ovnen…hvor an kam det være? Hilsen Malene
Kære Malene
Jeg vil gætte på det har fået for lang tid i ovnen. Det skal ikke være helt tørt, men stadig lidt som læder.
Kærligst
Jeanette
Vi prøve at få lavet disse i dag og se om det er et hot hos sønnen 🙂 hvor længe kan de ca. Holde sig i beholder i køleskabet…?
På forhånd tak 🙂
Linda
Kære Linda
De kan holde sig mindst 14 dage i køleskabet.
Kærligst
Jeanette
Hej 🙂 skal dadlerne udblødes først?
Hej Stine
Det plejer jeg ikke at gøre, men hvis dine dadler er meget tørre, kan det være en god ide.
Kærligst
Jeanette