Dette er en af mine favoritopskrifter, fordi noget så simpelt bliver til noget så lækkert. Ud fra to ingredienser har du en hvid sauce, der med lethed trylles om til bearnaise, hollandaise, persillesovs og bechamelsauce. Her taler vi vel at mærke om bearnaise og hollandaise der ikke skiller. Alle saucerne kan også bruges kolde og er et hit som dip til grøntsager.

Grundsauce

Hvid sauce

Du skal bruge:

  • 400-450 g renset blomkål (dvs. vægt efter bladene er fjernet)
  • 200 g økologisk smør
  • Havsalt

Gør sådan her:

Kog blomkål mørt og hæld vandet fra. Kom smørret ned i gryden og lad det gerne smelte inden det blendes, jeg bruger min stavblender. Smag til med salt.

HOKUS POKUS så har du den hvide grund sauce og den smager i sig selv så godt, at du faktisk godt kunne stoppe nu.

Bearnaise

Bearnaise

Du skal bruge:

  • 1 portion hvid sauce
  • 1 løg, gerne skalotte
  • 4 spsk. æblecidereddike
  • 6 spsk. vand
  • 2 bdt. frisk estragon ca. 12 stilke
  • 2 æggeblommer
  • Havsalt

Gør sådan her:

Hak løget og kom det i en gryde sammen med æblecidereddike, vand og 1 bundt estragon stilke. Koges op og småkoger herefter i ca. 15 min. Hold øje med at al væsken ikke koger helt ind. Du kan må fordel koge dagen før og lade det trække natten over.

Hak bladene fra den andet bundt estragon fint.

Tilsæt bearnaise essensen til den varme hvide sauce og blend med stavblender. Tilsæt herefter æggeblommerne. Når saucen er ensartet tilsættes det hakkede estragon og saucen smages til med salt.

Hollandaise

Du skal bruge:

  • 1 portion hvid sauce
  • 3 æggeblommer
  • Saften fra 1 citron
  • Havsalt og peber

Gør sådan her:

Blend æggeblommerne i den hvide sauce og smag til med citronsaft, salt og peber. Prøv dig frem om du skal bruge mere eller mindre citron end angivet.

Persillesovs

Persillesauce

Du skal bruge:

  • 1 portion hvid sauce
  • 1 bundt frisk persille
  • Havsalt og peber

Gør sådan her:

Hak persillen fin og rør den i den varme hvide sauce. Smages til med salt og peber.

Bechamelsauce

Du skal bruge:

  • 1 portion hvid sauce
  • 50 g revet Manchego ost (spansk fåreost, kan dog godt undlades)
  • Ca. 1 tsk stødt/revet muskatnød
  • Havsalt og peber

Gør sådan her:

Smelt osten i saucen og smag den til med muskatnød, salt og peber. Så er du klar til at lave den lækreste lasagne, se her hvordan du laver lasagneplader uden mel.

9 Comments on Hvordan et blomkål bliver til fire klassiske saucer

  1. Tak for mange, vildt gode opskrifter!

    Har du (eller andre) forslag til, hvordan man kan lave en lignende sovs uden smør? Jeg spiser slet ingen mælkeprodukter.

    På forhånd mange tak!

  2. Rigtig smart. Men smager saucerne ikke af blomkål? Jeg kan ikke udstå kogt blomkål, men kan fx. godt lide remoulade, hvor der også er blomkål i.

    I øvrigt er jeg helt vild med dine opskrifter. Jeg har cøliaki, og så vil jeg helst ikke have kunstige sødemidler, så her har jeg fundet præcis, hvad jeg søgte; velsmagende, sunde, glutenfri opskrifter uden kunstige sødemidler! Tak for det!

    • Tusind tak for de pæne ord.

      Nej saucerne smager slet ikke af blomkål. Har endnu ikke serveret det for nogen der kunne gætte, at saucen var lavet på blomkål.

      Kærligst
      Jeanette

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.