Det har taget mig flere års tilløb at bage med surdej, måske fordi jeg havde en ide om, at det var enormt kompliceret. Da jeg endeligt kom i gang, viste det sig at være meget simpelt og de brød der kommer ud af det, er så lækre og velsmagende – også selvom de er glutenfri. Et andet plus er, at jeg ikke behøver bage med gær, for at få saftige brød med god krumme. Jeg kan på det varmeste anbefale dig at komme i gang.
Du skal bruge:
- 3 dl glutenfrit mel, må gerne være 2 forskellige slags af f.eks. ris, havre, hirse, teff, mørk sorghum eller kastanje
- 3 dl lunkent vand
- 1 tsk honning
Gør sådan her:
Alle ingredienser røres sammen i en stor skål/stort glas du har låg til. Brug endelig et stort glas, så der er plads til at surdejen bobler op.
Lad dejen stå på køkkenbordet med et klæde over. Rør i den hver dag. Dejen vil blive tiltagende syrlig at dufte til og den vil boble (efter 2-4 dage). Når den gør det, er den klar til at blive blandet med 1 dl vand og 1 dl mel efter ønske, hvorefter den sættes i køleskabet med låg på.
Når du skal bage, tager du surdejen ud på køkkenbordet i 1 døgn inden du skal bage med den. Når du har taget dej, skal du huske at fodre den med 1 dl vand og 1 dl mel.
Står dejen i flere dagen uden at du bruger af den, er det en god ide at fodre den med mel og vand en gang imellem.
Hvis du ikke løbende bruger af surdejen eller fodrer den, kan den holde sig ca. 14 dage i køleskabet.
Siden indeholder affiliates link.
1 Comment on Glutenfri Surdej