Mini-pizza

Mini-pizzaerne her er super gode til madpakken, picnic, buffet og et hit hos børn. Bunden er lavet på samme dej som mine pitabrød og pizzasnegle.

Mini pizzaer

Som topping bruger jeg altid enten Urtekrams koncentrede tomatpuré eller mosede tomater. Herefter topper jeg med fint revet Manchego ost (spansk fåreost – jeg køber i Netto). Herpå kan du komme dine yndlingstoppings. På billedet har jeg brugt kalkunbacon, lidt Roquefort og tørret oregano.

Du skal bruge:

Bunde

Ca. 30 stk.

  • 50 g solsikkekerner
  • 50 g græskarkerner
  • 100 g mandler
  • 30 g loppefrøskaller
  • 2 tsk havsalt
  • 4 dl vand
  • 40 g økologisk smør

Gør sådan her:

Blend mandler og kerner til mel, brug evt. en kaffekværn. Bland melet med loppefrøskaller og salt. Bring smør og vand i kog i en gryde. Når smørret er helt smeltet, tages gryden af varmen og melet tilsættes. Rør kraftig med en grydeske, til dejen er ensartet. Lad dejen stå 5-10 min. mens du river Manchegoosten på et rivejern.

Rul dejen ud, evt. mellem to stykker bagepapir, så det passer med et stykke bagepapir. Stik pizzabunde ud med fx. et glas og sæt dem på en bageplade med bagepapir. Forbages i 15 min. ved 175 grader varmluft. Laver du en større pizza, så forbag gerne i 20-25 min. Du kan også vælge at stoppe her og lave mini pitabrød 😉 Så skal du blot forlæge bagetiden med ca. 5 min.

Udstik mini pizza

Bundene er nu klar til tomat, ost og dit yndlingsfyld. Bages færdig i 15. min ved 175 grader varmluft til osten er smeltet og bunden sprød i kanten.

Kærlighedskugler

Skønne chokoladekugler med forskelligt overtræk, så hver kugle i sig selv giver en helt unik smagsoplevelse og er en himmelsk mundfuld.

Kærlighedskugler

Du skal bruge:

Kugler

Giver ca. 100 stk.

  • 50 g rå kakao uden sukker
  • 150 g koldpresset kokosolie
  • 150 g mandler
  • 150 g cashewnødder (uden salt)
  • 300 g iranske dadler uden sten

Overtræk

Jeg har her trillet kuglerne i:

  • Frysetørrede hindbær, pulveriserede og stykker
  • Frysetørrede pulveriserede blåbær
  • Kokosmel
  • Rå lakridsrodspulver fra Johan Bülow

Du kan købe frysetørrede bær hos Krydderiet.com og i deres butik i Torvehallerne. Jeg har også set at Svansø laver nogle, som bl.a. forhandles hos Superbest. Jeg har brugt den rå lakridspulver fra Johan Bülow, som giver en meget kraftig smag af lakrids. Du kan også vælge deres fine lakridspulver eller den fra Urtekram. Begge lakridstyper går rigtig godt sammen med chokoladekuglerne.

Gør sådan her:

Mandler og cashewnødder blendes til en let grov mel. Tag melet op. Fjern stenene fra dadlerne og blend dem sammen med kokosolien til en ensartet masse. Tilsæt kakao og mel og blend til massen hænger godt sammen. Du kan istedet ælte massen sammen med hænderne, hvis det er for hårdt for din blender/foodprocessor.

Stil massen i køleskabet 20-30 min. så er den lettere at trille og sviner mindre. Tril runde kugler som efterfølgende trilles i det overtræk du ønsker. Stilles i køleskabet min. 30 min. før de serveres og nydes.

Opbevares i køleskabet.

Tundip med grøntsagsstave

Tundip er et hit! Indeholder masse af protein, gode fedtstoffer og er den perfekte partner til rå grøntsagsstænger. Genialt til mellemmåltid, til picnic, som snack og ikke mindst, så spiser mine børn mange grøntsager når de serveres med tundip.

Basen er tun, æg, mayo og olie. Så kan du ellers tilsætte fx. kapers, sennep, citron osv. Opskriften her er min favorit kombination.

Tundip

Du skal bruge:

  • 1 ds tun i olie
  • 10 g kapers
  • Saften fra ½ citron
  • 1 hårdkogt æg
  • 150 g mayonnaise, hjemmelavet eller køb en uden sukker og E-numre 
  • 50 g rapsolie (den fra Lehnsgaard er min favorit)
  • 1 tsk Dijon sennep med top (vælg en uden sukker og E-numre)
  • Havsalt
  • Kværnet peber

Gør sådan her:

Alle ingredienser blendes til en cremet dip. Smag til med salt og peber. Tilsæt evt. mere sennep hvis du ønsker en stærkere dip.

Serveres med stave af fx. gulerødder, peberfrugter, agurker, fennikel og blegselleri.

Salte mandler

Super nem og lækker snack.

Salte mandler

Du skal bruge:

  • 135 g groft salt
  • 400 g mandler
  • 4 dl kogende vand

Gør sådan her:

Opløs saltet i det kogende vand og tilsæt mandlerne. Lad dem stå tildækket i 30 min. Mandlerne dryppes af i en sigte og fordeles på en bageplade. Bag mandlerne i 20 min. ved 150 grader varmluft. Kan serveres både lune og kolde.

Pizzasnegle

Alt hvad der involverer ordet pizza er et hit hos mine unger. Pizzasneglene her er et hit hos mig, fordi de er lette at lave, perfekte til madpakken og som eftermiddagssnack når ungerne kommer sultne hjem fra børnehave.

Pizzasnegle

Den opmærksomme læser vil se, at det er min opskrift på pitabrød der går igen her 😉

Du skal bruge:

Snegle

  • 50 g solsikkekerner
  • 50 g græskarkerner
  • 100 g mandler
  • 30 g loppefrøskaller
  • 2 tsk havsalt
  • 4 dl vand
  • 40 g økologisk smør

Fyld

  • 150 g Manchego (spansk fåreost, jeg køber den i Netto)
  • 200 g tomatpuré fra Urtekram (Denne er bare super god og har den helt rigtige tomatsmag og konsistens og er uden sukker)

Sådan gør du:

Blend mandler og kerner til mel, brug evt. en kaffekværn. Bland melet med loppefrøskaller og salt. Bring smør og vand i kog i en gryde. Når smørret er helt smeltet, tages gryden af varmen og melet tilsættes. Rør kraftig med en grydeske, til dejen er ensartet. Lad dejen stå 5-10 min. mens du river Manchegoosten på et rivejern.

Rul dejen ud, evt. mellem to stykker bagepapir, så det passer med et stykke bagepapir. Skær dejen til, så den kommer til at være firkantet. Smør tomatpuré på med en dejskraber og drys med revet ost. Nu skal dejen rulles sammen til en pølse. Start med at bruge bagepapiret som hjælp, ved at folde et stykke bagepapir ovenpå dejen (se billede). Sørg for at tryk dejen let sammen hver gang du har trillet en omgang. Når først dejen er blevet til en pølse, kan den rulles færdig med hænderne. Til sidst pakker jeg rullen ind i bagepapir og triller den nogle gange, så den trykkes godt sammen.

Pizzasnegle rulles

Kom bagepapir på en bageplade. Brug en skarp kniv til at skære ca. 16 snegle og sæt dem på bagepapiret. Pensles med æg eller vand og bages 30-35 min. ved 175 grader varmluft til sneglene er gyldenbrune. De kan godt være lidt bløde lige efter de er bagte, men det ændres når de afkøles. Opbevares bedst i papirspose.

Nybagte pizzasnegle

TIP: Jeg kommer gerne små kyllingestykker, hakket oksefars eller andet kød i når jeg bager dem, for at få mere protein i og for at de mætter mere.

BONUSINFO: Behøver jeg næsten skrive, at du også kan bruge dejen som pizzabund? Så ruller du blot dejen ud, forbager i ca. 20 min. ved 175 grader varmluft og kommer dit foretrukne fyld på og bager færdig.

Prisvindende pitabrød

Min opskrift på pitabrød har deltaget i en opskriftskonkurrence hos Anette Harbech Olensen – Mad for livet og vandt i dag en tredje plads :). Se mere om konkurrencen her.

Prisvindende pitabrød

Opskriften er bare en vinder! Det er sjovt at tænke på at min oprindelige inspiration kommer fra de traditionelle vandbakkelser. I første omgang blev det til fastelavnsboller, så til pitabrød, derefter til pizzasnegle, som også kan bruges som pizzabund og med nogle få justeringer bliver opskriften også til snobrød 🙂

 

Kanelsnegle

Jeg siger det som det er; jeg har overgået mig selv med denne opskrift!!!

De snegle er så lækre. Sprøde udenpå, bløde indeni og smager himmelsk. Server dem lune og hør englene synge.

Harmoniske kanelsnegle

Du skal bruge:

Snegle

Fyld

  • 125 g iranske dadler
  • 110 g økologisk blødt smør, gerne klaret
  • 20 g stødt kanel

Chokoladeglasur

  • 50 g kokoscreme (creamed coconut)
  • 15 g 100% chokolade, jeg bruger denne fra Kjærstrup

Sådan gør du:

Fjern sten fra dadlerne og blend med æggene. Bland mandelmel, kokosfibre, salt og loppefrøskaller i en skål. Bring vand og smør i kog i en gryde. Når smørret er helt smeltet, tages gryden af varmen og melblandingen tilsættes. Rør kraftigt med en grydeske. Dejen bliver meget tyk. Tilsæt 1 grydeske æggemasse af gangen og rør godt ind i dejen. Læg dejen på et stykke bagepapir og lad afkøle mens du laver fyldet.

Dej kanelsnegle

Fjern sten fra dadlerne, skær smørret i mindre stykker og kom det hele i blenderen sammen med kanel. Blendes godt sammen til en cremet masse.

Fyld kanelsnegle

Rul dejen ud mellem to stykker bagepapir, så det passer med et stykke bagepapir. Skær dejen til, så den kommer til at være firkantet. Smør fyldet på med en dejskraber. Nu skal dejen rulles sammen til en pølse. Start med at bruge bagepapiret som hjælp, ved at folde et stykke bagepapir ovenpå dejen (se billede). Sørg for at tryk dejen let sammen hver gang du har trillet en omgang. Når først dejen er blevet til en pølse, kan den rulles færdig med hænderne. Til sidst pakker jeg rullen ind i bagepapir og triller den nogle gange, så den trykkes godt sammen.

Rul dejen sammen

Kom bagepapir på en bageplade. Brug en skarp kniv til at skære 16 snegle og sæt dem på bagepapiret. Pensles med æg og bages ca. 30 min. ved 175 grader varmluft til sneglene er gyldenbrune. Afkøles mens du laver chokoladeglasuren.

Lav kanelsneglene

Når du skal servere sneglene, tilbereder du chokoladeglasuren. Kokoscreme og chokolade smeltes i vandbad og røres godt sammen. Lad det stå og køle og tykne en lille smule i køleskabet, ca. 10 min. Det skal stadig være flydende når det kommes på sneglene. Kom kun glasur på de snegle du skal bruge. Bruger du ikke al glasuren, stilles den blot i køleskabet og varmes igen, når du skal bruge den. Jeg bruger derfor altid en skål der kan komme låg på.

Chokoladeglasur

TIP: Hvis du ønsker hvid glasur, springer du blot chokoladen over og bruger kun kokoscremen.

 

 

Coleslaw

Coleslaw går godt i spænd som tilbehør til sommer grill, hitter også sammen med hjemmelavet burger og kyllingenuggets.

Coleslaw

Coleslaw coming upDu skal bruge:

  • 350 g gulerødder
  • 175 g spidskål eller hvidkål
  • 1 dl god koldpresset olie, min favorit er rapsolie fra Lehnsgaard
  • 3 tsk dijon sennep uden sukker
  • 3 spsk æblecidereddike
  • 100 g iranske dadler uden sten

Gør sådan her:

Coleslaw dressingBlend olie, sennep, æblecidereddike og dadler godt sammen til en tyk dressing. Riv gulerødder og hak kålen fint. Det vendes i dressingen og trækker gerne ½ time før servering. Du kan selv eksperimentere med mængden af sennep hvis du ønsker en stærkere eller mildere version.

Denne portion passer som tilbehør til 3-4 personer.

 

TIP: Brug dressingen som dip til grøntsagsstænger.

Hvordan et blomkål bliver til fire klassiske saucer

Dette er en af mine favoritopskrifter, fordi noget så simpelt bliver til noget så lækkert. Ud fra to ingredienser har du en hvid sauce, der med lethed trylles om til bearnaise, hollandaise, persillesovs og bechamelsauce. Her taler vi vel at mærke om bearnaise og hollandaise der ikke skiller. Alle saucerne kan også bruges kolde og er et hit som dip til grøntsager.

Grundsauce

Hvid sauce

Du skal bruge:

  • 400-450 g renset blomkål (dvs. vægt efter bladene er fjernet)
  • 200 g økologisk smør
  • Havsalt

Gør sådan her:

Kog blomkål mørt og hæld vandet fra. Kom smørret ned i gryden og lad det gerne smelte inden det blendes, jeg bruger min stavblender. Smag til med salt.

HOKUS POKUS så har du den hvide grund sauce og den smager i sig selv så godt, at du faktisk godt kunne stoppe nu.

Bearnaise

Bearnaise

Du skal bruge:

  • 1 portion hvid sauce
  • 1 løg, gerne skalotte
  • 4 spsk. æblecidereddike
  • 6 spsk. vand
  • 2 bdt. frisk estragon ca. 12 stilke
  • 2 æggeblommer
  • Havsalt

Gør sådan her:

Hak løget og kom det i en gryde sammen med æblecidereddike, vand og 1 bundt estragon stilke. Koges op og småkoger herefter i ca. 15 min. Hold øje med at al væsken ikke koger helt ind. Du kan må fordel koge dagen før og lade det trække natten over.

Hak bladene fra den andet bundt estragon fint.

Tilsæt bearnaise essensen til den varme hvide sauce og blend med stavblender. Tilsæt herefter æggeblommerne. Når saucen er ensartet tilsættes det hakkede estragon og saucen smages til med salt.

Hollandaise

Du skal bruge:

  • 1 portion hvid sauce
  • 3 æggeblommer
  • Saften fra 1 citron
  • Havsalt og peber

Gør sådan her:

Blend æggeblommerne i den hvide sauce og smag til med citronsaft, salt og peber. Prøv dig frem om du skal bruge mere eller mindre citron end angivet.

Persillesovs

Persillesauce

Du skal bruge:

  • 1 portion hvid sauce
  • 1 bundt frisk persille
  • Havsalt og peber

Gør sådan her:

Hak persillen fin og rør den i den varme hvide sauce. Smages til med salt og peber.

Bechamelsauce

Du skal bruge:

  • 1 portion hvid sauce
  • 50 g revet Manchego ost (spansk fåreost, kan dog godt undlades)
  • Ca. 1 tsk stødt/revet muskatnød
  • Havsalt og peber

Gør sådan her:

Smelt osten i saucen og smag den til med muskatnød, salt og peber. Så er du klar til at lave den lækreste lasagne, se her hvordan du laver lasagneplader uden mel.

After Eight stænger

Denne opskrift har jeg fået af Nelly Amoi og jeg er hende evig taknemmelig. Hvis du er til “After Eight”, så prøv denne “harmoniserede” udgave uden sukker. At stængerne ikke er så fotogene, skal du ikke lade dig nare af 🙂

After Eight stænger

Du skal bruge:

  • 125 g cashewnødder uden salt
  • 125 g iranske dadler uden sten 
  • 30 g rosiner
  • 15 g rå kakao uden sukker
  • 6 dråber pebermynteolie, allerhelst dem fra Redo de giver den helt rigtige smag
  • Kakaonips

Gør sådan her:

Blend cashewnødder til mel. Tilsæt de øvrige ingredienser og blend til en ensartet masse. Form to stænger, ellers hvis du er meget tålmodig, så lav kugler. Trilles i kakaonibs, som trykkes let fast. Stilles på køl til stængerne har “sat sig”. Skæres i skriver ved servering. Opbevares på køl.

Det er vigtigt at du bruger de bløde iranske dadler, ellers kommes massen ikke til at hænge sammen. Hvis du generelt er til pebermynte, vil jeg helt klart anbefale at du køber dråberne fra Redo. De giver som sagt den helt rigtige “After Eight” smag. Jeg har lavet dem med dråberne fra Urtegaarden og det var bare ikke helt rigtigt.

Hvis du synes kakaonibs er meget bitre, så skal du prøve denne opskrift. Her kommer de virkelig til sin ret og giver stængerne en lækker “knas”.