Hindbærtærte

Måske kender du Nana Frolov Christensen? Hun vandt i 2012 “Den store bagedyst” på DR1 og hvad du måske ikke ved, så har hun en bachelor i Fødevarer, Ernæring og Sundhed.

Hun har nu udgivet bogen “Søde sunde sager, uden gluten, mælk og sukker” som er hendes bud på, hvordan vi kan bage sundere, men stadig søde, smukke og velsmagende sager. Hendes fokus i bogen er at give hele kageoplevelsen med, også selvom ingredienserne ser lidt anderledes ud.

Hindbærtærte

Bogen indeholder en introduktion omkring valg af ingredienser, når du fravælger gluten, komælk og det hvide sukker. Opskrifterne er opdelt efter de fire årstider og hver opskrift er påsat en eller flere af etiketterne;

  • Veganer
  • Ekstra blodsukkervenlig
  • Fiberrig
  • Uden mælkeprodukter
  • Glutenfri

Bogen indeholder i alt 46 opskrifter på kager, is, småkager, drikke, chokolader mm. – alt sammen ledsaget af meget smukke og inspirerende billeder. Det er tydeligt at se at det er en erfaren og passioneret kagebager der står bag opskrifterne og personligt glæder mig til at afprøve mange af opskrifterne.

Det eneste jeg vil “sætte en finger på” er, at det ikke er alle opskrifter der lever op til “uden gluten, sukker og mælk”, hvilket jeg personligt troede var tilfældet på baggrund af bogens titel. Men er du, ligesom mig, vandt til at undlade disse ingredienser, vil jeg mene at det er forholdvis let at justere opskrifterne.

Flere opskrifter indeholder også bagepulver, hvilket jeg heller ikke bruger i mine opskrifter. Når det så er sagt, elsker jeg at de ingredienser der bruges igennem hele bogen, er ting du mere eller mindre kan gå ud at købe i dit lokale supermarked.

Jeg har fået lov til at dele en opskrift fra bogen med jer og at udlodde et eksemplar af bogen til en heldig vinder. Læs sidst i indlægget hvordan du vinder bogen.

Mit valg faldt på “Hindbærtærte med bagt og sprød bund” – hvilket viste sig at være et virkelig lækkert valg. Jeg måtte tilsætte 50 g dadler ekstra til tærtebunden for at få den til at hænge sammen. Ligesom jeg i kakaocremen bruget 1 dl mandelmælk i stedet for de angivne 2 tsk. Men hold nu op hvor er kakaocremen bare en lækkerbisken. Anbefaler dig at bruge en foodprocessor til at blende dadlerne, da selv en meget kraftig blender vil komme på overarbejde med de tørrede dadler.

Tærten var let at lave og det var let for mig at lave de småjusteringer der var brug for. Jeg fik dog bagt den lidt for længe, så hold godt øje med den i ovnen og tag den ud, når den har fået farve.

På trods af den lidt for lange bagetid, var mit færdige resultat en meget sprød tærtebund, med en lækker og fløjsblød kakaocreme der perfekt ledsages af de søde, syrlige, friske bær.

Bogen siger der er til 10-12 personer, jeg vil dog mene det passer bedre med 8 personer. Opskriften kommer her…

Hindbærtærte med bagt og sprød bund

En tærte på 22 cm til 10-12 personer

Du skal bruge:

TÆRTEBUND
150 g cashewnødder
150 g mandler
150 g tørrede dadler, udstenede
1 knivspids salt
50 g kikærtemel

KAKAOCREME
250 g tørrede dadler, udstenede
75 g mandelsmør
2 tsk mandelmælk
20 g rå kakaopulver
2 tsk vaniljepulver

FYLD
300 g friske hindbær

Gør sådan her:

TÆRTEBUND
Forvarm ovnen til 175 grader. Smør en tærteform på 22 cm ganske let med kokosolie. Blend nødder og mandler til fint mel. Sæt nøddemelet til side. Blend dadlerne til helt fin mos sammen med salt. Ælt nøddemelet i daddelmassen lidt efter lidt sammen med kikærtemelet, til det er en jævn dej. Rul dejen ud mellem to ark bagepapir til en cirkel på 25 cm, og læg den i tærteformen. Pres til i kanterne, og kør til sidst hen over kanten med en kagerulle, så kanten bliver helt skrap. Prik med en gaffel, så bunden ikke rejser sig under bagningen. Bag tærtebunden i 20 min, til den har fået lidt farve. Lad kagen køle af på en rist.

KAKAOCREME
Blend dadlerne sammen med mandelsmør og mandelmælk. Tilsæt kakao og vanilje lidt efter lidt, til det bliver en blød creme. Fyld cremen i den afkølede tærtebund.

FYLD
Skyl hindbærrene og lad dem dryppe af i en sigte. Fordel bærrene over kakaocremen på tærten.

Hindbærtærte

Vind “Søde Sunde Sager” af Nana Frolov Christensen

Alt hvad du skal gøre er at skrive en kommentar til dette indlæg og give det et like nedenfor, så deltager du i lodtrækningen om bogen. Der kan godt gå noget tid før din kommentar vises, da den skal godkendes først. Din deltagelse er registreret, når du har trykket på “Post Comment”.

  1. juli trækker jeg en tilfældig vinder, som får bogen til en værdi af 249,95 kroner.

Vinder du, får du besked via email og dit navn offentliggøres her på bloggen.

Jeg har ingen økonomiske interesser i de ting jeg udlodder.

Sidste frist for at deltage er søndag den 6. juli kl. 23.59.

Mandelmælk

I sidste uge delte jeg opskriften på mandelsmør og i dag får du opskriften på mandelmælk. Mandelmælk er virkelig let at lave og ligesom med mandelsmør, er der penge at spare når du laver det selv.

Jeg har delt opskriften på øko-bloggen hos Urtekram, du finder den her – hvor du også kan læse mere om, hvad du kan bruge mandelmælk til.

Mandelmælk

Mandelsmør

Det er faktisk ufatteligt simpelt at lave mandelsmør, ja faktisk også nøddesmør. Og da det er ret dyrt at købe, er det virkelig en fordel at lave det selv. Du kan bruge det på pandekager, i konfekt, når du bager eller som smør på dit brød. Nøddesmør laver du efter helt samme fremgangsmåde.

Jeg er faktisk ret overrasket over at det ikke tog mig mere end knap 5 minutter at blende smørret i min minihakker til min stavblender. Indrømmer at jeg indtil nu altid har købt både mandel- og nøddesmør, men det er slut nu.
Hjemmelavet Mandelsmør
Du skal bruge:
300 g mandler
1 knsp havsalt

Gør sådan her:
Fordel mandlerne på en bageplade med bagepapir. Rist mandlerne i ovnen på 150 grader i ca. 30 min. Lad mandlerne afkøle en smule.
Kom mandler og salt i en foodprocessor eller i en minihakker til stavblenderen. Så blender du løs, først til mel og senere begynder melet at afgive olie. Skrab ned af kanten undervejs og forsæt til du har en lækker cremet smør. Kommes på glas og opbevares i køleskabet hvor det kan holde sig i lang lang tid. Husk altid at bruge en ren ske når du tager fra glasset.

Denne portion giver 200 ml færdigt mandelsmør.

Hvis du ønsker en fin lys smør, kan du vælge at smutte mandlerne før de ristes i ovnen. Du kan fx også tilsætte lidt vaniljepulver, kokosolie eller rå kakao og på den måde lege med smagen og konsistensen.

Drop vægten

Drop vægten forsideMandag den 19. maj udkom bogen “Drop vægten” skrevet af Hans-Henrik Nielsen og Michael Kragh Knudsen. Du får her min anmeldelse af bogen samt muligheden for at vinde dit helt eget eksemplar af bogen inkl. 2 måneders gratis online hjælp fra et panel af kost- og træningsvejledere, stressterapeuter og livsstilscoaches samt adgang til opskrifter, kostplaner og et univers af motivationsværktøjer.

Inden jeg begyndte at læse bogen, var jeg allerede meget positivt stemt og ikke mindst forventningsfuld pga. af bogens titel. Jeg er nemlig tilhænger af at vi allesammen bogstaveligt talt tager vores badevægt og smider den af h…. til og i stedet begynder at forholde os til, hvordan vi har det i vores kroppe og at sundhed handler om meget mere end hvad der står på badevægten.

Bogens udgangspunkt på er, at hvis du vil gå ned i vægt skal du blive din egen ekspert!

Det er lettere sagt end gjort, når vi lever i en verden med skiftende kostråd, uenige sundhedseksperter osv. Det ville jo være fantastisk hvis du kunne få serveret løsningen på dit vægttab ved fx “bare” at leve efter en bestemt kostretning og træne efter et bestemt system. Men så simpelt er det desværre sjældent med varrigt vægttab og livsstilsændringer. 

Det er de to forfattere helt klar over. Derfor udruster de dig med helt basal fakta om kost, hormoner, insulinresistens, ketose, søvn, stress, træning og ikke mindst giver de dig en masse værktøjer til at arbejde med den mentale del bag et vægttab og livsstilsændringer.

Deres tilgang er meget holistisk og de formidler deres budskab på en letforståelig måde. De formår virkeligt at få det varrige vægttab og/eller livsstilsændringer til at virke som let opnåeligt, fordi de guider dig på en måde hvor du med deres viden og værktøjer i hånden, kan blive eksperten i din krop. 

Drop vægten

Bogen er struktureret, indeholder overskuelige modeller og de forskellige emner behandles kort og præcist. Der er ikke en masse nørdede deltaljer, der gør at du mister overblikket og forståelsen. Er du helt grøn indenfor krop, kost og hormoner eller er du – måske langt om længe – klar til at gøre det arbejde der kræves, for at blive eksperten i din egen krop, mener jeg at denne bog er et virkelig godt sted at starte. 

Drop vægtenDu bliver hjulpet virkelig godt på vej med de værktøjer du får til at arbejde med den mentale den af processen. Faktisk bliver du introduceret til at blive din egen coach, at arbejde med din motivation, opfordret til at kigge indad på bla. dine overbevisninger, dine værdier og dine omgivelser. Ligesom jeg rigtig godt kan lide, at de også skriver om hvordan livsstilsomlægning kan have betydning for din sociale omgangskreds.

I erkendelse af at varrigt vægttab ikke er nogen let proces, så anbefaler de bla. i bogen at du allierer dig med en wingman så du ikke er alene i processen. Sammen med bogen følger også 2 måneders gratis online hjælp, så der er rig mulighed for at komme godt i gang med god støtte i ryggen. I min verden har det afgørende betydning for processen at du ikke går vejen alene. For når du begynder at ændre din kost, dine træningsmønstre og begynder at arbejde med dig selv, vil du langsomt skrælle lag af, der gør at du kommer ind til kernen bag din overvægt og/eller usunde livsstil. Det kan blive en smertefuld affære – her taler jeg af personlig erfaring. Så lyt til de kloge herrer i bogen, rust dig med tålmodighed og find en eller flere at gå vejen sammen med.

Mine positive forventninger til bogen er bestemt blevet indfriet. Lige da jeg havde læst bogen var jeg sådan lidt “De arbejder jo slet ikke nogen steder i bogen, med den dybereliggende årsag til overvægt/usund livsstil! Hvis der ikke arbejdes med den, kan alt det andet jo være lige meget”…

Men efter at have “summet” over det en uges tid, blev det klart for mig, at vi jo ikke fra den ene dag til den anden får årsagen smidt lige op i ansigtet. At det kræver vi starter et sted, lige præcist som jeg selv har gjort. Jeg har for mange år siden ændret min kost og livsstil, arbejder hele tiden meget med mig selv og efter mange års arbejde står årsagen nu lysende klar for mig. Jeg er overbevist om, at jeg ikke var nået hertil, hvis jeg ikke var startet med at arbejde med min kost, mine vaner, min træning, mine tankemønstre osv.  Og til det arbejde, vil jeg uden tvivl anbefale dig at have “Drop vægten” ved hånden.

Vind bogen her hos mig eller få fingrene i den her (scroll ned på siden).

VIND “DROP VÆGTEN”:

Alt hvad du skal gøre er at skrive en kommentar til dette indlæg nedenfor, så deltager du i lodtrækningen om bogen og 2 måneders gratis online hjælp som følger med bogen. Der kan godt gå noget tid før din kommentar vises, da den skal godkendes først. Din deltagelse er registreret, når du har trykket på “Post Comment”.

  1. juni trækker jeg en tilfældig vinder, som får bogen inkl. 2 måneders gratis online hjælp fra et panel af kost- og træningsvejledere, stressterapeuter og livsstilscoaches samt adgang til opskrifter, kostplaner og et univers af motivationsværktøjer til en samlet værdi af 847 kroner.

Vinder du, får du besked via email og dit fornavn offentliggøres her på bloggen.

Jeg har ingen økonomiske interesse i de ting jeg udlodder.

Sidste frist for at deltage er søndag den 8. juni kl. 23.59.

Kold rabarbersuppe

Skøn og klassisk sommer dessert; kold rabarbersuppe –  som får et ekstra twist med en klat lakridsskum. Suppen er uden sukker og mælkeprodukter, så du kan nyde naturens egne sødme og farver med god samvittighed.

Rabarbersuppe

Du skal bruge:

  • Ca. 900 g rengjorte rabarber
  • 250 g tørrede dadler uden sten
  • 1,5 liter vand
  • 1 stor god vaniljestang
  • Kokosfløde fra 1 dåse kokosmælk
  • 1 tsk rå lakridspulver fra Johan Bülow
  • 1 bakke jordbær

Gør sådan her:

Skær rabarberne ud i stykker på ca. 5 cm. Kom dem i en gryde med de øvrige ingredienser. Koges op og skal derefter småkoge i 20 min. Rør rundt engang imellem.

Lad suppen køle helt af. Tag vaniljestangen op og sigt rabarber og dadler fra. Sørg for at presse rabarber og dadler godt mod sigten, så al væsken kommer ud.

Flæk vaniljestangen og kom vaniljekornene ned i suppen.  Opbevares på køl og gerne i fryseren en god times tid inden servering.

Jeg fik knap 2 liter færdig suppe.

Lige inden servering, piskes kokosfløden (den tykke del fra en dåse kokosmælk) med det rå lakridspulver til du har en luftig skum. Skær jordbærene i skiver.

Server den iskolde rabarbersuppe portionsanrettet med jordbærskiver og en klat lakridsskum.

TIP

Du kan også tynde den færdige suppe op med lidt mere vand og bruge den som saftevand.

Jeg har også blendet noget af suppen med frosne jordbær og frosset ned til ispinde. Dejlig forfriskende sommeris, som mine unger er vilde med.

Rabarbersuppe

Frugtlæder

Frugtlæder eller skulle vi kalde det for tørret frugtmos? Det er ihvertfald det, det er. Min datter kalder dem dog for kruseduller. Uanset hvad så er frugtlæder sundt slik og et super alternativ til slik fyldt med e-numre og sukker.

Super let at lave og du kan bruge de fleste frugter og alle slags bær. Prøv fx kombination af æble/kanel, pære/ingefær eller ananas/mynte. På billedet har jeg lavet en slags med jordbær og en med blåbær.

Frugtlæder

Du skal bruge:

  • 400 g friske/frosne bær eller frugt
  • 5 dadler uden sten (hvis du bruger en meget sød frugt, kan dadler undlades)
  • 1 dl vand
  • Evt krydderi
  • Kokosolie

Gør sådan her:

Kom bær/frugter op i en gryde sammen med vand og dadler. Lad det koge op og derefter småsimre i ca. 10 min. Blendes herefter til en ensartet masse. Friske bær behøver ikke koges først, de kan med det samme blendes med vand og dadler.

Kom bagepapir på en bageplade. Smør bagepapiret med et meget tyndt lag kokosolie. Fordel frugt/bær-massen ud på bagepapiret i et tyndt lag med en dejskraber.

Tørres i ovnen ved 75 grader varmluft i  6-8 timer. Kig dog til det undervejs, da tykkelsen på frugtlæderet og den enkelte ovn kan få tørretiden til at variere meget. Frugtlæderet er færdigt når overfladen er tør og fast. Kan du ikke let fjerne det fra bagepapiret, er det ikke færdigt endnu.

Frugtlæder

Lad frugtlæderet køle helt af og brug en saks til at klippe strimler. Klipper du på den lange side, får du logisk nok de største ruller. Hvis de har svært ved at forblive rullet sammen, så bind en bomuldsnor om dem. Opbevares i en lufttætbeholder i køleskabet.

Overrask ungerne ved at give et par stykker med i madpakken.

Frugtlæder