Banankage

Så er der fredagskage. I dag en “harmoniseret” udgave af den klassiske banankage.

Banankage

Du skal bruge:

Bundfald efter klaret smørGør sådan her:

Smelt smørret ved svag varme. Mandelmel og loppefrøskaller blandes i en skål. Dadler, æg, bananer og vaniljepulver blendes til en ensartet masse og blandes i melet. Nu skal smørret røres i, men kun den helt klare del af smørret (det rene fedt). Det hvide “bundfald” skal ikke bruges.

Når dejen er rørt godt sammen, kommes den i en 1 liters form og bages i ca. 1 time ved 160 grader varmluft. Hvis du bruger en større form og kagen ikke bliver så høj, så husk at justere bagetiden.

Når kagen kommer ud, tages den ud af formen og sættes på en bagerist til afkøling. Fordel chokoladen på toppen, så den smelter (jeg brugte ikke hele pladen). Brug en kniv til at fordele chokoladen. Alternativt kan chokoladen smeltes i vandbad og smøres på den afkølede kage. Jeg satte kagen i køleskabet, for at få chokoladen til at stivne helt.

TIP: Hvis du vil undgå palmesukkeret i overtrækschokoladen, kan du bruge denne opskrift på chokoladeglasur i stedet. Scroll lidt ned i artiklen for at finde opskriften.

Rabarber og nektarin marmelade

Skøn sommermarmelade med en god kombination af syrlighed og sødme.Rababer/nektarin marmeladeDu skal bruge:

  • 500 g rabarber
  • 2 nektariner
  • 10 iranske dadler
  • 1 dl æblejuice uden sukker og ikke fra koncentrat
  • 1 tsk vaniljepulver eller kornene fra en vaniljestang

Gør sådan her:

Rabarber skæres i 1 cm stykker, sten fjernes fra nektariner og dadler. Det hele kommes i en gryde sammen med æblejuice. Koges op og simre i ca. 15 min. Brug gerne et piskeris et par gange.

Tages herefter af varmen og piskes til ensartet masse. Brug evt. stavblender, hvis du vil have den helt fin. Tilsæt til sidst vanillepulver. Kommes på tætsluttende glas og afkøles. Holder sig mindst en uge i køleskabet.

TIP: Smager fantastisk sammen manchego (spansk fåreost). Jeg køber den de har i Netto.

Kokostoppe

Over 130 likes på Facebook på under et døgn – TAK! Jeg giver en omgang kokostoppe :)Kokostoppe

Kokostoppe

Du skal bruge:

  • 1 økologisk æg, str. L
  • 50 g iranske dadler uden sten
  • 100 g kokosmel
  • 25 g smeltet økologisk smør eller kokosolie

Gør sådan her:

Æg, dadler og smør blendes sammen. Kokosmel blandes i og dejen røres godt sammen. Form 12 toppe på en bageplade med bagepapir. Skulle dejen smuldre, kan du tilsætte lidt mere smeltet smør. Bages i ovnen i ca. 10 min. ved 175 grader varmluft.

Tages ud og afkøles. Hvis du vil have overtrækschokolade på, anbefaler jeg at du stiller dem i fryseren en times tid efter de er afkølede, så er de lettere at overtrække.

Overtrækschokolade

Du skal bruge:

Gør sådan her:

Kakaosmør og kokosolie smeltes over vandbad. Tilsæt kakao og vaniljepulver og rør godt rundt. Lad gerne hvile 5 min. Dyp bunden af de afkølede toppe i chokoladen og læg dem til tørre på et stykke bagepapir. Hvis toppene har været i fryseren, stivner chokoladen hurtigt og du kan med det samme tilføje lag nummer to. Ellers venter du til chokoladen er stivnet og giver dem en omgang mere.

Opbevares i tætlukkende kagedåse og gerne i køleskab efter et par dage.

Mild og fløjlsblød grøn morgenjuice

Jeg elsker denne juice til morgenmad! Den er så cremet, lækker og fyldig pga. avocadoen som blendes i til sidst. Spring evt. persillen over, så har du en mere børnevenlig version.
Grøn morgenjuice

Du skal bruge:

  • 1 agurk
  • 3 gule/grønne æbler (du kan også bruge pærer)
  • 1 håndfuld persille
  • ½ citron
  • 1 moden avocado

Gør sådan her:

Alle ingredienser undtagen avocadoen juices. Juicen bledes derefter sammen med avocadoen. Drik med det samme eller stil på køl, hvis du foretrækker juicen kold.

Jeg tilsætter en skefuld god koldpresset olie til hvert glas juice når jeg drikker den. Mine to favoritter er hørfrøolie fra Nyborggaard eller rapsolie fra Lehnsgaard. 

Pitabrød uden korn

Pitabrød uden korn

Det med brød uden mel er virkelig en udfordring. Derfor er jeg også mega stolt over disse pitabrød, som er helt uden korn, rimelig lette at lave og de smager godt. Det er ret sjovt at tænke sig, at opskriften oprindeligt er inspireret af de traditionelle vandbakkelser, som jeg så i første omgang lavede til fastelavnsboller og nu er så er videreudviklet til pitabrød.

Du skal bruge:

  • 25 g solsikkekerner
  • 25 g græskarkerner
  • 50 g mandler
  • 15 g loppefrøskaller
  • 1 tsk havsalt
  • 2 dl vand
  • 25 g økologisk smør

Gør sådan her:

Blend mandler og kerner til mel, brug evt. en kaffekværn. Bland melet med loppefrøskaller og salt. Bring smør og vand i kog i en gryde. Når smørret er helt smeltet, tages gryden af varmen og melet tilsættes. Rør kraftig med en grydeske, til dejen er ensartet. Lad dejen stå 5-10 min.

Form fire pitabrød på en bageplade med bagepapir og bag i ca. 20-25 min ved 175 grader varmluft. Når de er bagte kan de stadig godt føles lidt fugtige, men det ændres når de afkøles.

Når de er afkølede, kan de skæres op og serveres med det fyld du ønsker. Kan lunes eller ristes før servering hvis du ønsker.

Denne opskrift har vundet en tredje plads i Mad for livets opskriftskonkurrence. Du kan læse mere her. Opskriften er bare en vinder, da den også kan bruges til pizzabund, snobrød mm. Kommer senere her på bloggen.

Loveis

Det er sommer og mine børn vil allerhelst have is hver dag, og når det er mors hjemmelavede, så får de lov 🙂

Jeg har fundet på et navn til alle de forskellige skønne hjemmelavede is af frugt og bær, uden sukker og kunstige sødemidler og fyldt med naturens søde og farve: 

Loveis

Synes navnet ligger godt i munden – ligesom isene – og så er det bare en kærlighederklæring til min og mine børns kroppe af spise is tilberedt med kærlighed og fyldt med vitaminer. Jeg har oprettet en kategori der hedder Loveis, så der er nemt og hurtigt at finde opskrifter herpå, se f.eks. opskrift på nemme bananis, lækker jordbær/hindbær sorbet og lakridsis.

Jeg har forskellige isforme, bl.a. disse fra Rice som er mine favoritter. De er uden al mulig kemi og de har en fin lille “opsamlingsskål”, der gør at isen ikke drypper.Rice isforme

Jeg bruger også træpinde, som jeg køber hos Panduro Hobby.

Træpinde

Jeg er så heldig at have en ismaskine med kompressor, det betyder at den både fryser og rører isen samtidigt. Giver en virkelig lækker og cremet is. 

Ismaskine

Jordbær/hindbær sorbet

Jordbær-hindbær sorbetDu skal bruge:

  • 4 dl jordbær, friske eller fra frost
  • 2 dl hindbær, friske eller fra frost
  • 1,5 dl æblejuice, uden sukker og ikke fra koncentrat
  • 10 friske dadler uden sten
  • 2,5 dl æblejuice, uden sukker og ikke fra koncentrat
  • 2 æggehvider, jeg bruger fra økologiske æg, brug pasteuriserede hvis du har det bedst med det.

Gør sådan her:

Bær, dadler og 1,5 dl. æblejuice kommes i en grydes og koges ca. 20 min. Tilsæt 2,5 dl. æblejuice og blend til en ensartet masse, gerne med en stavblender. Stil i køleskabet, til det er helt afkølet.

Massen røres i ismaskine til den begynder at fryse. Pisk æggehviderne stive og vend dem i. Fyrses færdigt i ismaskine.

Server fx. med kakaonibs eller frysetørrede hindbær.

Lakridsis

LakridsisEr du til lakrids og lakridsis i særdeleshed? Du får her mit bud på en sund og lækker version.

Du skal bruge:

  • 1 dåse kokosmælk uden e-numre
  • 6 friske dadler uden sten
  • 1 spsk rå lakridspulver, jeg har brugt denne fra Johan Bülow

Gør sådan her:

Det hele blendes til en ensartet masse og fyldes i isforme. Portionen giver i alt 5 is i mine forme, men kommer jo selvfølgeligt an på hvilke forme du har.

Jeg har endnu ikke prøvet at lave isen i min ismaskine, men det kommer…

Bananis

Denne opskrift er simpel, let at lave og et stort hit hos mine børn.

Bananis

Du skal bruge:

  • 3 modne bananer
  • Kokosfløde – det tykke fra dåsen med kokosmælk
  • 2 spsk kakaonibs
  • 6 træpinde

Del bananerne i to og sæt dem på pinde. Stilles i fryseren et par timer.

Hak kakaonibs fint og fordel drysset jævnt på et skærebræt. Tag isene ud af fryseren og pensel dem med kokosfløden, vendes herefter i drysset. Det skal gå ret hurtigt, da kokosfløder stivner hurtigt pga. de frosne bananer. Tryk kakaonibs godt fast. Kommes igen i fryseren og efter en times tid er de klar til servering. Jeg tager dem som regel op 5-10 min. før de skal spises, for at de ikke er alt for hårde at bide i.